Vodič za kupnju printera - istražili smo kako odabrati najisplativiji model ovisno o vašim potrebama

 

Printeri

Da bi ste odabrali printer koji Vama najbolje odgovara morate sami sebi postaviti nekoliko pitanja. Koju vrstu printera trebate? Je li Vam važnija brzina ili kvaliteta? Crno-bijeli ili u boji? Hoćete li printati sa jednog računala ili više njih? Definiranjem potreba suziti će te izbor.

Ovisno o tehnologiji koju koriste možemo ih podijeliti na inkjet printerelaserske printere i iglične printere.

Inkjet printeri su sveobuhvatni tj. mogu printati dokumente s puno teksta ali i fotografije. Oni su tihi, nenametljivi i malih dimenzija. Međutim postoji i lošija strana, a ta je da su obično skuplji za održavanje i toner za takve pisače će Vas i više koštati. Jeftiniji su za kupnju ali dugoročno skupi.

Laserski printeri su i više nego odličan izbor ako za printanje imate puno crnog teksta. Brži su od inkjet pisača i mogu podnijeti više posla ako planirate printati puno stranica svakog mjeseca. Iako su skuplji, bučniji i veći od inkjet printera, imaju dobar odnos uloženo/dobiveno.

Igličasti printeri rade na principu udaranja iglica preko trake na papir i prilično su bučni. Ova vrsta pisača svoju primjenu nalaze u računovodstvenim servisima.

Ukratko smo objasnili osnovne specifikacije za pojedine vrste printera. Svatko će za sebe nešto naći ovisno o svojim potrebama i performansama uređaja.

U današnje vrijeme upotreba printera je skoro pa svakodnevna stvar koliko u uredu toliko i u kućanstvima, a to su prepoznali renomirani proizvođači pa su se tome i prilagodili. Od najvećih imena tu možemo naći HP printere, Canon printere, Lexmark printere, Samsung printere itd.
Ako je kupnja printera jedna od vaših stavki u budućnosti razmotrite mogućnosti i potrebe ili jednostavno kupite printer na akciji koji Vam se dopadne.

Odabir pravog printera može biti prilično zbunjujući. Postoji toliko mnogo različitih modela namijenjenih različitim korisnicima te odabir odgovarajućeg može biti izazov. Analizom najpopularnijih potrošačkih pisača i usporedbom njihovih najboljih karakteristika s onim što vam je potrebno, možete donijeti dovoljno informiranu odluku kako biste pri kupovini i uštedjeli.

Za početak trebate identificirati vaše potrebe i koliko novca planirate potrošiti. Dakle, koju vrstu printera trebate? Da li vam je bitnija brzina ili kvalitet? Printate samo crno-bijele dokumente ili i one u boji? Želite printati fotografije? Da li printate s jednog ili više računala? I konačno, ali i jako bitno, pokušajmo pronaći najisplativiji model primjeren vašim potrebama.

Vodič za kupnju printera - istražili smo kako odabrati najisplativiji model ovisno o vašim potrebama


Tintni (inkjet) printer

Najčešći tip računalnog printera za potrošačko tržište ali i kućnu uporabu je tintni (inkjet) printer. Neki od najjeftinijih printera dostupnih u trgovinama računalne opreme su tintni pisači koji nude mogućnost ispisa dokumenata s mnogo teksta uključujući printanje fotografija.

Kako, u biti, funkcionira tintni printer? Dakle, printer s tintom preslikava sliku na komad papira prskanjem sitnih kapljica tekuće tinte izravno na papir. Tinta je u biti smjesa vode, glikola i boje odnosno pigmenata. Jeftinije tinte koje u osnovi imaju boju imaju tendenciju da blijede brže od skuplje vrste, one s pigmentom. Spremnici s tintom mogu se jednostavno ukloniti i zamijeniti, po potrebi. Neki printeri koriste samo jedan uložak za sve boje dok postoje i oni koji koriste zasebne spremnike s tintom za svaku boju.

Inkjet printeri obično su najtiši od svih potrošačkih printera, nenametljivi su i malih dimenzija. Nadalje, vrlo brzo se zagrijavaju a kvaliteta samog ispisa u boji, recimo kod fotografskih printera s tintom je izvrsna. Međutim, spremnici s tintom moraju se često mijenjati, a tinta može biti skupa. Dakle, uzmite u obzir da je investicija inicijalno jeftinija, no dugoročno će vas sigurno koštati više. Postoji još jedna nezanemariva mana, a ta je da tinta na bazi vode stvara otisak koji je iznimno osjetljiv na oštećenje vodom.

Inkjet printere dijelimo na tri vrste, s jednom funkcijom, printere s više funkcija te foto inkjet printere.

Dakle, ukoliko želite printer s jednom funkcijom, funkcijom printanja, predlažemo da u obzir uzmete sljedeće modele:

HP OfficeJet Pro 8210 Printer

Canon Pixma TS205

Canon Pixma TS305 WiFi

Idealan model za privatne korisnike i manje urede je printer uređaj s više funkcija koji osim osnovne funkcije printanja nudi opciju faksiranja i skeniranja. Naš prijedlog su sljedeća tri modela:

HP Deskjet 2130 All-in-One Prin. F5S40B

Canon Pixma TS8150

 

Foto inkjet printeri

Iako je fotografije moguće printati na bilo kojem multifunkcionalnom uređaju, profesionalni fotografi ipak koriste printere koji njihovim fotografijama donose malo više živosti.

Kako bi fotografije bile što živopisnije, foto printeri zahtijevaju više spremnika s tintom od običnog inkjet pisača. Spremnici su punjeni pigmentom ili bojom ali i kombinacijom oboje, ovisno o printeru. Dizajnirani su za rad s različitim foto papirima i veličinama ispisa, a mnogi nude i ispis širokog formata. I da, skupi su ali opravdano. Ukoliko ste vlasnik foto studia ili trebate dobre fotografije onda su zasigurno vrijedni investicije.

Mi smo izdvojili ova tri modela koji imaju dobar omjer vrijednosti za novac.

Epson Artisan 1430 (uses dye-based inks) 
Canon PIXMA Pro-100 (uses dye-based inks)  

Laserski printeri

Laserski printer je pisač na bazi tonera koji koristi lasersku zraku za stvaranje slike na bubnju, a zatim električki privlači toner u prahu na papir kako bi preslikao sliku. Laserski pisači vrlo brzo i precizno izrađuju crno-bijeli ispis, osobito tekst, pa su mnogo isplativiji od tintnih printera ako printate mnogo teksta. Crno-bijeli laserski pisači koriste jedan toner - uložak, slično kao fotokopirni aparat, dok laserski pisači u boji mogu koristiti jedan spremnik za sve boje ili zasebne spremnike s tintom za svaku boju koja se može zamijeniti pojedinačno po potrebi.

U usporedbi s inkjet printerima, laserski printeri su brži i mogu podnijeti više posla pa to imajte na umu ukoliko planirate printati više stranica, recimo na mjesečnoj razini. Iako su skuplji, bučniji i nezanemarivo veći od ink jet printera, imaju dobar odnos uloženo/dobiveno.

Monokromatski laserski printeri, dakle oni koji printaju u crnoj ili bijeloj boji će zadovoljiti potrebe printanja većih količina dokumenata i uz to vam uštedjeti novac. Naš prijedlog je da uzmete u obzir sljedeća tri modela:

HP LJ Pro MFP M130a

Brother MFC-L2712DN MFC

Ukoliko tražite laserski printer u boji koji će dodati malo boje u vaše poslovne izvještaje onda vam predlažemo sljedeće modele. Imajte na umu da laserski printer nije najbolje rješenje za printanje fotografija, ali će vam za ilustracije i grafike postati nezamjenjiv.


Canon MF631Cn 

Oki MC363dn

HP LaserJet Pro 400 MFP M426fdw F6W15A

 

Igličasti printeri

Igličasti printeri se i dalje se koriste u domovima i malim tvrtkama zbog svoje robusnosti, trajnosti ali i niske cijene korištenja. Slike se prenose na papir preko glave za ispis koja udara papir kroz vrpcu s tintom - slično staromodnom pisaćem stroju.

Glava za ispis prenosi jednu liniju teksta ili tanki komadić grafike istodobno, koristeći niz malih točaka za sastavljanje ispisa pomičući se naprijed-natrag po stranici. Papir koji se koristi u igličastim printerima s tintom dolazi s uklonivim rubovima koji su perforirani s nizom malih rupa koji se koriste za pomicanje papira tijekom ispisa. Kvaliteta ispisa ovim printerima nije visoka kao kod ink jet ili laserskih printera. Prilično su su bučni i nisu brzi kao ostali printeri. Svoju primjenu, u današnje vrijeme, najčešće nalaze u računovodstvenim servisima.

Mi smo se potrudili pronaći tri vodeća modela za ovu sezonu:

Oki 62418701 420 Dot Matrix Printer
Oki 62433801 620 9-Pin Narrow Carriage Dot Matrix Printer 
OKI62411701 - Oki 321 Turbo Dot Matrix Impact Printer

 

POS printeri

Pos printeri ili pametni pisači za ispis računa (ali i naljepnice) su napokon uveli reda u poslovanje te ga dodatno ubrzali. Dizajnirani kako bi na računu stajale sve informacije potrebne ponuđaču usluga ali i krajnjem korisniku, ovi uređaji pružaju različite mogućnosti. Osim što nude zavidne brzine ispisa, nude i izravni ispis s različitih uređaja i tako uvelike olakšavaju poslovanje.

Prijedloga za POS printere bi bilo jako puno ali kako ovise o specifičnim djelatnostima nećemo ih nabrajati. Njihove specifikacije ćete dobiti direktino od ponuđača ili nadležnih osoba.


Kako smo naveli na samom početku, razumijevanje vaših potreba je prvi korak u pronalaženju najboljeg printera za kućnu ili poslovnu upotrebu. Sada imate na raspolaganju nekolicinu prijedloga te se nadamo da ćete pronaći odgovarajući printer koji ispunjava vaše potrebe ali je i unutar raspoloživog budžeta.