Najbolji printeri za fotografije (update 2020.g)•	 Canon Selphy CP1200 Wireless Compact Photo Printer

Imate mnogo fotografija u digitalnom formatu, a željeli biste ih trajno sačuvati u svom obiteljskom foto albumu? Neke važne fotografije ste nepovratno izgubili zajedno s oštećenim hard diskom, a za druge više i ne znate jesu li na SD kartici ili USB-u i gdje se nalaze? Iako postoje brojni načini za digitalnu pohranu fotografija, činjenica je da foto albumi s polaroid fotografijama još uvijek zauzimaju posebno mjesto u našem domu i srcu jer oživljavaju stare uspomene.

Digitalni fotoaparati i mobiteli učinili su nam snimanje fotografija mnogo jednostavnijim  i dostupnijim nego ikada prije, a digitalna revolucija odrazila se i na svijet print tehnologije tako da za razvijanje fotografija ne morate, kao nekad, ići u fotografsku radnju. Zapravo, nikad nije bilo lakše napraviti mali privatni foto studio u kojem glavnu ulogu ima vaš printer za fotografije (foto printer).

Foto printeri omogućavaju ispis fotografija visoke kvalitete, rezolucije i performansi. Većina foto printera ima wi-fi konekciju  te nudi mogućnost ispisa izravno s vašeg fotoaparata, tableta ili mobitela. Pojedini modeli također imaju softver koji omogućava ispis pomoću različitih aplikacija za uređivanje fotografija.

 

Vrste foto printera

Svijetom foto printera danas dominiraju tintni (inkjet) foto printeri, koji su veoma pouzdani i cjenovno pristupačni.

Laserski printeri rjeđe se koriste za ispis fotografija iz više razloga, u prvom redu jer su ograničeni izborom boja. Naime, laserski printeri koriste četiri osnovne boje tonera (crna, žuta, cijan i magenta), za razliku od inkjet printera za fotografije koji raspolažu s većim izborom boja (neki modeli imaju čak i 12 boja). S druge strane, određene vrste foto papira, npr. sjajni (glossy) ne mogu podnijeti toplinu koju laserski printeri proizvode prilikom nanošenja tonera na papir.

Profesionalnim fotografima koji svakodnevno printaju fotografije visoke rezolucije prvi izbor će vjerojatno biti termosublimacijski ili DNP foto printeri. Oni koriste sjajni foto papir za proizvodnju fotografija profesionalne kvalitete, ali ne mogu se koristiti za ispis ostalih vrsta materijala, kao što su tekstualni dokumenti i grafike. Samo visoko sofisticirani korisnici imaju potrebu za DNP printerima, dok svi ostali radije biraju jeftinije tintne foto printere.

Posebna kategorija su mali prijenosni foto printeri koje odlikuju pristupačne cijene te se većinom koriste u svrhu razvijanja fotografija za privatnu uporabu. Najreprezentativniji primjer je Canon Selphy serija printera koja ima male dimenzije, ali zavidne performanse.

 

Mogu li koristiti foto printer i za ispis dokumenata?

Ukoliko želite imati printer koji će vam istovremeno omogućiti ispis fotografija pristojne kvalitete i dokumenata, to možete dobiti i od nekih multifunkcijskih tintnih printera, ali istinski ljubitelji fotografije ipak će uvijek odabrati foto printere koji će njihovim fotografijama udahnuti više boje, živosti i kvalitete. Ovisno o modelu printera i njegovim karakteristikama, moguće je koristiti tintni foto printer i za ispis običnih tekstualnih dokumenata, ali to bi bilo otprilike kao da najnoviji Porsche koristite kao mali gradski automobil.

Što mi je potrebno za ispis vrhunskih fotografija kod kuće?

Osim kupovine foto printera, najznačajnije stavke su, kao što ste već mogli zaključiti, tinta i papir za fotografije. Utrošak tinte ovisi o vrsti vašeg foto printera te učestalosti njegove uporabe. Foto printeri za ispis koriste tintu na bazi boje ili na bazi pigmenta. Vrhunska profesionalna tinta sadrži posebne pigmente koji daju impresivne, jarke boje, ali zato košta više u odnosu na tinte na bazi boje. Međutim, na tržištu se mogu pronaći tinte na bazi boje koje također proizvode fotografije izvrsne kvalitete i trajnosti.

Foto papir je obložen specijalnim premazom koji je osjetljiv na svjetlo, a ovisno o vrsti premaza papir najčešće ima mat, sjajni ili biserni odsjaj. Na mat papiru odsjaj je minimalan, dok sjajniji papir ima bolji kontrast te daje fotografijama veću kvalitetu, ali ima i veću cijenu. Za foto papir su važna još dva kriterija, transparentnost i težina.

Manja transparentnost znači da je papir kvalitetniji, dok je kod težine foto papira obrnuto. Što je teži, foto papir je i kvalitetniji te se u pravilu foto papir veće težine koristi za profesionalne fotografije. Za fotografije kućne kvalitete bit će dovoljan A4 foto papir prosječne kvalitete. Težina foto papira izražava se u gramima po četvornom metru (gsm). Kvalitetne fotografije dobit ćete na foto papiru čija je težina u rasponu od 150-200 gsm, a na tržištu je dostupan i foto papir čija težina prelazi i 300 gsm.

Koja je preporučena rezolucija ispisa za foto printer?

Rezolucija pisača omogućuje vam da dobijete kvalitetu ispisa koju želite. Pojednostavljeno rečeno, što je veća rezolucija to će vaše fotografije bolje izgledati nakon ispisa. Profesionalni tintni foto printeri imaju rezoluciju od 2800 x 1400 točaka po inču (dpi) pa naviše. Modeli printera koji imaju rezoluciju od 1200 dpi dat će vam jasnoću i oštrinu koja je dovoljna za vaše privatne fotografije, primjerice, fotografije s godišnjeg odmora.

Ponuda foto printera je veoma široka i raznovrsna. Na tržištu su dostupni foto printeri različitih oblika, dimenzija i cijena, prijenosni, profesionalni foto printeri… To znači da možete pronaći foto printer kakav god želite, ali isto tako je jasno da vam tako šarolika ponuda može otežati izbor i oduzeti mnogo vremena. Stoga smo za vas sastavili našu listu najboljih foto printera koja će vam, nadamo se, pomoći da pronađete najbolji printer za fotografije s cijenom koja se uklapa u vaše financijske mogućnosti.

 Canon Pixma Pro-100SCanon Pixma Pro-100S

Canon Pixma Pro-100S je profesionalni printer za fotografije. Omogućuje ispis fotografija galerijske kvalitete koje možete izlagati ili prodavati. Koristi sustav s osam odvojenih tinti na bazi boje, od kojih su tri monokromatske, što znači da ima sve što je potrebno za ispis vrhunskih crno-bijelih kao i fotografija u boji. Ispis fotografija veličine A3+  traje otprilike 90 sekundi, dok je za ispis fotografije dimenzija 10x15 cm potrebno 34 sekunde. Ukoliko za snimanje fotografija koristite smartphone ili tablet, svidjet će vam se opcija bežičnog ispisa.

Maksimalna rezolucija: do 4800 x 2400 dpi

Dimenzije: 689 x 385 x 215 mm

Masa: 19,7 kg

Kapacitet spremnika za papir: 150 listova

S jednim standardnim spremnikom tinte (13 ml) moguć je ispis sljedeće količine fotografija:

  • CLI-42BK (crna) – do 900 fotografija veličine 10x15 cm ili 65 veličine A3,
  • CLI-42GY (siva) - do 492 fotografija veličine 10x15 cm ili 70 veličine A3,
  • CLI-42LGY (svijetlosiva) - do 835 fotografija veličine 10x15 cm ili 111 veličine A3,
  • CLI-42C (cijan) - do 600 fotografija veličine 10x15 cm ili 58 veličine A3
  • CLI-42PC (cijan za fotografije) - do 292 fotografija veličine 10x15 cm ili 60 veličine A3,
  • CLI-42M (magenta) - do 416 fotografija veličine 10x15 cm ili 48 veličine A3,
  • CLI-42PM (magenta za fotografije) - do 169 fotografija veličine 10x15 cm ili 37 veličine A3,
  • CLI-42Y (žuta) - do 284 fotografija veličine 10x15 cm ili 51 veličine A3.

Ukoliko razmišljate o kupnji ovog Canonovog foto printera, nije naodmet znati da podržava širok raspon papira brenda Canon, kao i ostalih proizvođača, među kojima su Hahnemühle i Canson.

Cijena: oko 4.000,00 kn s PDV-om (Canon Pixma Pro100S na Nabava.net)

 

Canon Selphy CP1200 Wireless Compact Photo PrinterCanon Selphy CP1300 Wireless Compact Photo Printer

Spada u kategoriju prijenosnih printera za fotografije i odlično će vam poslužiti ukoliko fotografije želite ispisati momentalno na mjestu događaja. Ukoliko ne želite sa sobom nositi punjač, Canon u ponudi za ovaj model ima punjivu bateriju s kojom možete ispisati do 54 fotografije. CP1300 (ili stariji model CP1200) ima mnoštvo mogućnosti povezivanja. Moguć je ispis s računara pomoću USB kabla, Wi-Fi će vam poslužiti za povezivanje s vašim mobitelom, a također se možete povezati i printati s memorijske kartice ili USB-a. Također je moguć izravni ispis sa svih fotoaparata koji su kompatibilni s PictBridge tehnologijom. Posebna Wi-Fi tipka olakšat će vam bežično povezivanje i printanje, bilo izravno ili preko mreže.

Maksimalna rezolucija: 300 x 300 dpi

Dimenzije: 180,6 x 135,9 x 63,3 mm

Masa: 860 g (bez spremnika s tintom i kasete za papir)

Canon preporučuje komplete tinte i papira „Selphy“ koji sadrže količinu tinte i papira za točno određeni broj fotografija (18, 36, 54 i 108), tako da možete istovremeno zamijeniti i tintu i papir. CP1200 je kompatibilan s prethodnim modelima printera iz serije Selphy, a podržava četiri dimenzije papira (4 x 6“; 2.1 x 3.4“; 3.5 x 4.7“ i 2 x 2“). Brzina ispisa je  približno 47 sekundi za fotografiju veličine razglednice (4 x 6“) te 27 sekundi za ostale nabrojane dimenzije fotografija koje CP1200 podržava, što znači da je CP1200 nešto sporiji u odnosu na druge foto printere malog formata. Kao glavne prednosti ovog kompaktnog prijenosnog foto printera izdvajamo prihvatljivu cijenu, veoma dobru kvalitetu fotografija i već spomenute brojne mogućnosti povezivanja.

Cijena: oko 900,00 kn s PDV-om (cijene na Nabava.net)

 

Epson PictureMate PM-400Epson PictureMate PM-400

Ovaj prijenosni foto printer u boji pruža mogućnost ispisa fotografija u dvije veličine, 4 x 6“ i 5 x 7“. Veoma je jednostavan za uporabu, a možete se povezati s njim i printati bežično sa smartphonea ili tableta, izravno s microSD i SD kartica, USB-a te s fotoaparata koji podržavaju PictBridge tehnologiju. Svaki put kad mijenjate ili dodajete papir, printer traži da potvrdite veličinu i vrstu foto papira (mat ili sjajni) te automatski podešava sve ostale postavke. Obzirom da je riječ o kućnom foto printeru, brzina ispisa je prilično impresivna. Za ispis fotografije dimenzija 4 x 6“ potrebno je 34 sekunde. Prije ispisa fotografije možete pogledati na zaslonu u boji veličine 2,7“.

Rezolucija ispisa: 5760 x 1440 dpi

Dimenzije: 249 x 384 x 200mm

Masa: 1.81kg

Kapacitet spremnika za papir: 50 listova

PM-400 ima jedan spremnik za tintu s četiri boje (crna, cijan, magenta i žuta), a s jednim punjenjem možete isprintati približno 100 fotografija dimenzija 4 x 6“. Printer koristi isključivo EPSON spremnike s tintom, što znači da se ne mogu koristiti zamjenski spremnici s tintom drugih proizvođača. Za najbolje rezultate, Epson preporučuje korištenje njihovog Premium Glossy foto papira. Prema karakteristikama, Epson PM-400 svrstava se u kategoriju foto printera namijenjenih hobistima. Fotografije koje ćete s njim dobiti dovoljno su kvalitetne da biste ih uokvirili i postavili na zid u svom dnevnom boravku ili da ukrasite svoj radni stol.

Cijena: oko 2.000,00kn Popis online mjesta na kojima možete kupiti printer Epson PM-400

 

Epson SC-P800Epson SC-P800

Ukoliko vam je potreban profesionalni foto printer vrhunske kvalitete ispisa, koji može obaviti velike količine posla, Epson SC-P800 je definitivno vrijedan vaše pažnje. Spada u kategoriju foto printera velikog formata (A2+). Nudi opciju upotrebe papira u roli, što korisnicima, između ostalog, omogućuje ispis panoramskih fotografija na formatima kao što su transparenti i galerijska platna. Stoga će, osim u profesionalnim fotografskim radnjama, pronaći svoje mjesto u arhitektonskim uredima i marketinškim agencijama te odgovoriti zahtjevima umjetničkih fotografa. Ima zavidnu brzinu ispisa od tri slike u minuti. Povezivanje je veoma jednostavno i nije vam potreban računar, dovoljno je da odaberete opciju koja vam najviše odgovara, a mogućnosti je više: USB 2.0, Wireless, Wi-Fi Direct, 100Mbit Ethernet, Apple AirPrint, Google Cloud Print. Na zaslonu u boji veličine 2,7 inča možete vidjeti informacije o razini tinte, postavke bežičnog prijenosa, ali i dobiti upute za umetanje papira i tinte.

Rezolucija ispisa: 2880 x 1440 dpi

Dimenzije: 684‎ x 376 x 250 mm

Masa: 19.5kg

Kapacitet spremnika za papir: 120 listova

Epson SC-P800 koristi UltraChrome HD tinte na bazi pigmenta. Raspolaže s devet boja profesionalne kvalitete koje dolaze u velikim patronama od 80 ml prilagođenim velikim količinama ispisa. Kao zamjena za UltraChrome HD tinte može se koristiti i Epson Intelligent Ink cartridge. Utrošak tinte ima značajna odstupanja i teško ga je definirati. Ovisi o tome kakve materijale printate, postavkama ispisa, vrsti papira, učestalosti upotrebe i temperaturi.

SC-P800 podržava sljedeće veličine papira: A2, A3+, A3++, A3, A4, A5, A6, B3, B4, B5, B6, C4 (Envelope), C5 (Envelope), C6 (Envelope), Letter, Letter Legal, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm, 17 ", foto papir u roli.

Cijena: oko 8.000,00kn (cijene za Epson P800 na Nabava.net)

 

HP Sprocket Photo mobilni PrinterHP Sprocket Photo

Za razliku od prije navedenih modela koji su prvenstveno stolni printeri, ovaj uređaj je prvenstveno Mobilni printer, što pokazuje svojim malim dimenzijama i ugrađenom baterijom.

HP Sprocket je trenutačno jedan od najpopularnijih i najbolje ocijenjenih (4.6 na bestbuy.com i 4.1 na Amazonu) prijenosnih foto printera. Dostupan je u više boja i dezena, te može ujedno biti i modni dodatak kojim će te impresionirati prijatelja.

Konstruiran je za ispis fotografija iz foto albuma na vašem smartphoneu i tabletu te s vaših naloga na društvenim mrežama. S iOS-OM i Android uređajima povezuje se uz pomoć Bluetootha. Namijenjen je isključivo za printanje fotografija dimenzija 2 x 3“. Za ispis jedne fotografije potrebno mu je 40 sekundi. Obzirom na njegove dimenzije, može se reći da izgleda kao malo deblji smartphone.

Rezolucija ispisa: 313 x 400 dpi

Dimenzije: 115 x 75 x 22 mm

Masa: 0,23 kg

HP Sprocket ima ugrađenu bateriju s kojom se može isprintati 30 fotografija po punjenju. Veoma je jednostavan za uporabu, a na sebi ima svega jednu tipku, indikatorsku sijalicu te micro USB port za punjenje baterije. Koristi isključivo Zink (skraćenica od „zero ink“) papir koji je premazan slojem obojenih kristala i zaštitnim slojem polimera. Boje na fotografiji nastaju kao rezultat djelovanja topline na kristale. Pakiranje Zink foto papira dimenzija 2 x 3“ kojega koristi HP Sprocket može se trenutačno naći na Amazonu po cijeni od $8,88 što znači da je cijena ispisa jedne fotografije $0,44.

Bez obzira jeste li profesionalni fotograf ili povremeno napravite nekoliko fotografija za svoju dušu, vjerujemo kako će vam se svidjeti jedan od preporučenih foto printera. Koji god izaberete, za manje od minute nakon pokretanja vašeg foto printera moći ćete u svojim rukama držati fotografiju koju ste sami snimili.

Cijena: oko 1.000,00kn (cijene za HP Sprocket na Nabava.net)

 

Ostale modele printera možete pogledati na našem shopu klikom na link