Novosti - Najbolji tintni inkjet printeri
*Besplatna dostava za narudžbe iznad 250 kn
Info kontakt:
toner@moj-toner.com

Najbolji tintni / inkjet printer?


Printate svega nekoliko dokumenata ili tekstova tjedno koji sadrže slike?

S vremena na vrijeme želite isprintatibrother printer kvalitetnu fotografiju ili pozivnicu za rođendan vašeg djeteta? 

U potrazi ste za kvalitetnim printerom u boji ili možda multifunkcijskim printerom za vaš ured u kojem ćete imati objedinjene funkcije printanja, skeniranja i kopiranja?

Ukoliko je vaš odgovor na jedno od prethodnih pitanja potvrdan, a pritom ne želite potrošiti mnogo novca za kupovinu printera, onda je inkjet (tintni) printer najbolji izbor za vas.

Uz pomoć inkjet printera dobit ćete fotografije izvanredne kvalitete kao i tekstualne dokumente s veoma dobrom rezolucijom.

Kako rade ink jet printeri?


Tekst i fotografija koju daje inkjet printer nastaje tako što se male kapljice tinte iz spremnika za tintu (cartridge) rasprskavaju po papiru. Inkjet printer u boji može proizvesti fotografije i dokumente sa širokom paletom boja, ali također može služiti kao monokromatski printer za ispis teksta i jednostavnije grafike. Većina današnjih inkjet printera ima barem jedan element multifunkcionalnosti (skener, kopir ili fax).

 kako rade ink jet printer

 

Prednosti inkjet printera


Nakon što ste razmislili o najčešćoj namjeni vašeg budućeg inkjet printera te stekli kratki uvid i u osnovnu podjelu inkjet printera (s jednom funkcijom, multifunkcijski i fotografski), pogledajte koje su njihove ključne značajke:

* Visoka kvaliteta i rezolucija ispisa čine inkjet printere superiornima u odnosu na konkurenciju. Fotografije, brošure i drugi promotivni materijali koje daju inkjet printeri ostavljaju upečatljiv dojam. Ukoliko su vam potrebni posteri, brošure velikog formata ili neki drugi materijali veći od formata A4 preporučujemo vam inkjet printer A3 ili većeg formata.

* Prepoznatljivi su po manjem postolju što znači da su dovoljno mali da bi mogli stati na bilo koji radni stol.

* Inkjet printeri su najbolji za manji opseg posla jer imaju nižu nabavnu cijenu od drugih vrsta printera. Ukoliko printate manje od 1,000 stranica godišnje onda je inkjet printer za vas najbolji izbor.

* Potrošnja električne energije kod inkjet printera je oko 50% manja u odnosu na njihove laserske ekvivalente, a njihovi spremnici za tintu lako se recikliraju, što ih čini ekološki prihvatljivim proizvodima.

* Velika potrošnja tinte čini inkjet printere skupljima za održavanje, osobito ako se koriste za velik opseg ispisa. Ipak, kada se taj trošak sagleda zajedno s vrhunskom kvalitetom fotografija i teksta koju dobijete zauzvrat, vidjet ćete da i nema baš mnogo alternativnih rješenja.

* Inkjet printeri nisu najbolji izbor za ispis teksta i jednostavnih grafika te za urede i tvrtke koje printaju mnogo takvih materijala i u tom slučaju bi bilo dobro razmisliti o laserskom printeru.


Inkjet printer za ured

 

Inkjet printeri imaju značajnu ulogu u uredima u kojima se printaju zahtjevni materijali, kao što su fotografije ili promotivni materijali (manje od 1000 stranica godišnje). Najbolji inkjet printeri u pravilu su multifunkcijski i spadaju u visoki cjenovni razred te specijalizirani modeli inkjet printera koji daju fotografije visoke kvalitete.


U uredima se u pravilu koriste multifunkcijski inkjet printeri koji su programirani za relativno veliki opseg posla i mogu funkcionirati kao npr. samostalni fax uređaj ili skeneri.
Multifunkcijski inkjet printeri uredskog tipa opremljeni su automatskim ulagačem dokumenata (ADF) koji omogućuje jednostavno skeniranje, faksiranje i kopiranje dokumenata s velikim brojem stranica. Neki modeli koji su opremljeni ADF-om imaju opciju obostranog skeniranja. Među njima se razlikuju dupleks skeneri koji odjednom skeniraju obje stranice dokumenta te su mnogo su brži od modela čiji ADF funkcionira tako što skenira jednu stranu dokumenta, zatim okreće dokument na drugu stranu koju zatim skenira.

Ukoliko imate potrebu za obostranim printanjem dokumenata dobro je odabrati model s automatskim obostranim printanjem. Model printera s dvije kasete za papir preporučujemo korisnicima koji žele naizmjenično printati na različitim vrstama i veličinama papira kako ne bi bili primorani svaki put uklanjati papir određene vrste i veličine i dodavati novi papir drugih dimenzija. Generalno, uredski multifunkcijski inkjet printeri imaju kapacitet od 200-500 listova papira.


Inkjet printer za fotografije


Ukoliko tražite printer za osobnu uporabu koji ćete najviše koristiti za ispis fotografija, a ponekad i za ispis različitih vrsta dokumenata, inkjet printer je definitivno najbolji izbor. Inkjet printeri za osobnu uporabu mogu se podijeliti u dvije kategorije. U prvoj su kategoriji jeftiniji modeli s jednom funkcijom i jeftiniji multifunkcijski modeli čija je početna cijena oko 800 kuna. U drugu kategoriju spadaju “fotocentrični” modeli printera s početnom cijenom od 800 kuna za one s jednom funkcijom i multifunkcijski printeri s polaznom cijenom od 2000 kuna.


Inkjet printeri iz prve kategorije često imaju ograničene resurse za ispis fotografija, kao što su mogućnost izravnog ispisa s memorijske kartice ili fotoaparata s PictBridge tehnologijom. Inkjet printeri iz druge, skuplje kategorije, fotocentrični su u tolikoj mjeri da oni s jednom funkcijom mogu zamijeniti foto kiosk, dok multifunkcijski mogu djelovati kao samostalni fotolaboratorij. Obično imaju veliki LCD za pregled fotografija i zaslon osjetljiv na dodir koji služi za podešavanje i nadzor nad radnim procesima. Multifunkcijski inkjet printeri u tom cjenovnom rangu uglavnom imaju mogućnost skeniranja 35-milimetarskog filma, kao i mogućnost ispisa fotografija vrhunske kvalitete izravno sa dijapozitiva, negativa, memorijske kartice i kamere.


Detaljnije informacije, te preporuke, savjete i prijedloge za kupovinu printera za fotografije možete pronaći u našem tekstu “Najbolji printeri za fotografije”.

 

Kako odabrati odgovarajući inkjet printer?


Na tržištu su dostupni veoma učinkoviti inkjet printeri koji mogu podnijeti ispis velike količine fotografija i teksta vrhunske kvalitete te jeftiniji inkjet printeri koji se obično koriste za osobnu uporabu koja ne zahtijeva svakodnevno printanje.


Na internetu možete pronaći različite recenzije o rentabilnosti inkjet printera, povoljnim nabavnim cijenama i relativno visokim cijenama tinte. Međutim, ovi parametri sami po sebi neće vam pomoći ukoliko ih ne razmotrite u kontekstu vaših potreba. Ako inkjet printer koji je optimiziran za ispis teksta i grafike koristite za ispis fotografija dobit ćete fotografije osrednje kvalitete koje neće biti dugog vijeka. S druge strane, ukoliko inkjet printer koji je optimiziran za ispis vrhunskih fotografija koristite za ispis teksta i obične grafike uzalud ćete trošiti tintu i papir. U slučaju da u vašem uredu printate samo „crno-bijele“ dokumente, i to više od 2,000 stranica na godišnjoj razini, preporučujemo vam da razmislite o laserskom printeru s kojim ćete za spomenutu vrstu i količinu materijala imati približnu kvalitetu ispisa, ali povoljnije troškove održavanja.


Najjeftiniji inkjet printeri mogu se kupiti za svega nekoliko stotina kuna. Neznatno veći iznos potrebno je izdvojiti za multifunkcijsku verziju, dok profesionalni inkjet printeri za fotografije koji se koriste u fotografskim radnjama imaju mnogo veću cijenu, ali s razlogom, jer daju fotografije vrhunske, često galerijske kvalitete.


Ukratko, najbolji inkjet printer je onaj koji odgovara vašim potrebama uz minimalne troškove. Da bi to definirali potrebno je odgovoriti na ova pitanja:

1. koji broj stranica mjesečno ispisujete?

2. koju vrstu stranica ispisujete (fotografije ili tekst i grafike) ?

3. koje dodatne funkcije želim na printeru (scaniranje, mrežnu dostupnost, wi-fi...)?

3. da li su dostupne zamjenske tinte za taj uređaj 

Ukoliko nam pošaljete vaše odgovore na prva 3 pitanja, sa zadovoljstvom ćemo Vam preporučiti konkretan printer.

 

Pozdrav od 

MOJ-TONER ekipe!

Natrag na novosti